Categorieën
commonsLab Den Haag

AFGELAST (Uitgesteld tot nader order) programma 26 maart

Waar: Helena van Doeverenplantsoen 3

PROGRAMMA

13:30 INLOOP

14:00 INTRO Martijntje Smits & Iris Schutten 

14:15 LEZING  “COMMONS, WAARDECREATIE & STAD – lessen voor Den Haag” door Michel Bauwens; commonsdenker, cyberfilosoof en oprichter van P2P Foundation (een wereldwijde groep onderzoekers die werkt aan peer-productie, governance en eigendom op basis van commons). Bauwens geeft over de hele wereld lezingen over de commons-gedachte en is auteur van De Wereld Redden – Met peer-to-peer naar een post-kapitalistische samenleving en van het Commons-transitieplan voor de stad Gent.

15:15 PANELDISCUSSIE: COMMONING in DEN HAAG#1 – met Michel Bauwens, panel (met o.a. commonsdenker Kirsten Notten (Buurtwarmte), coöperatie- expert Karin Vosters, gemeenteraadslid Joris Wijsmuller, vertegenwoordiger van de gemeente Den Haag) en zaal.

15:45 PAUZE

16:00 WORKSHOPS  Hoe versterken commons de stad? Hoe versterkt de gemeente de commons? Keuze uit vier: gemeentelijk vastgoed, voedsel, mobiliteit, energie.* (zie hieronder)

17:00 DEBAT: COMMONING VOOR DE STAD VAN MORGEN #2 met Michel Bauwens, panel en zaal

17:45  SLOT: Vooruitblik op de Haagse Commons 2020-2021  Martijntje Smits en Iris Schutten

18:00 BORREL (optioneel: samen eten)

*) WORKSHOPS, keuze uit vier:

1. GEMEENTELIJK VASTGOEDmet Iris Schutten De Helena, een groot voormalig schoolgebouw in het Oude Centrum van Den Haag staat grotendeels leeg. Huidige gebruikers en de buurt ontwikkelen het gebouw het liefst zèlf als plek voor kunst, stad, samenleving en transitie. Dit jaar nog komt er als kick-off een EnergieKas annex tropische volkstuin bovenop te staan. De gemeente lijkt te moeten wennen aan initiatiefrijke burgers. Hoe deden andere panden dat en hoe gaan we verder?

2. VOEDSEL   – met Liane Lankreijer   De voedselketen is zo lang geworden dat we niet meer weten wat er bij de boer gebeurt. We streven naar een eerlijk en duurzaam voedselsysteem, dat niet meer uitsluitend leunt op ‘marktwerking’. Wat betekent het als we voedsel als commons organiseren: regionale en coöperatieve voedselsystemen, samenwerking met boeren, gemeenschappen in de stad? Kortom: kunnen we concreet in Den Haag samenwerken aan Ons Eten, en wat hebben we daarvoor nodig?

3. VERVOER    – met Walter Dresscher     Hoe kunnen bewoners van Den Haag zelf op een coöperatieve manier hun eigen vervoer vormgeven, onafhankelijk van marktpartijen die meestal niet dezelfde doelstellingen hebben als de bewoners? Door mobiliteit als commons te benaderen kan er een belangrijke verschuiving plaatsvinden naar een duurzaam en betaalbaar vervoerssysteem. Welke interessante voorbeelden zijn er al, en wat kunnen we daarvan leren?

4. ENERGIE    – met Noud te Riele  en Tom Egyedi   In Den Haag zijn tal van burger-initiatieven verrezen rond opwekking en delen van duurzame elektriciteit en warmte. Verschillende Haagse energiecoöperaties verzorgen hun eigen energiebehoefte. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kan de gemeente profiteren van de inspanningen van burgers voor de energietransitie? Hoe gaan gemeente en energie-commons beter samenwerken?

Voor wie: gemeente-ambtenaren, lokale politici, vertegenwoordigers van commons-initiatieven en coöperaties in Den Haag en omstreken, stadsbewoners. 

Doel: het versterken van Haagse duurzaamheidsinitiatieven door van elkaar te leren, duidelijker zichtbaar te worden voor de gemeente, een impuls te geven aan beleid dat Haagse coöperatieven ondersteunt.

Waar:  DE HELENA, Helena van Doeverenplantsoen 3, Den Haag (Oude Centrum)

Wanneer: donderdagmiddag 26 maart van 13.30- 18 uur

Toegang: gratis

Organisatie: CommonsLab Den Haag (i.o)

2 reacties op “AFGELAST (Uitgesteld tot nader order) programma 26 maart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *