Categorieën
agenda

AFGELAST i.v.m. de pandemie -donderdag 26 maart: “met commons meer stad”

Kom je donderdag 26 maart van 14.00-18.00u laten inspireren door commons-expert Michel Bauwens, Haagse èn internationale voorbeelden en werk samen in onze workshops met commoners, politiek en ambtelijk Den Haag aan de stad van morgen!

Schrijf je in (toegang gratis): info@commonslabdenhaag.nl

in DE HELENA

Helena van Doeverenplantsoen 3, Den Haag

Michel Bauwens is oprichter van het commons-netwerk P2P Foundation, een wereldwijde groep onderzoekers die werken aan peer-to-productie, governance en eigendom op basis van commons. In zijn lezing gaat Bauwens in op historische en eigentijdse commons, hun waarde voor de stad en wat we in Den Haag kunnen leren van recente voorbeelden in België en elders.

In Den Haag zijn veel voorbeelden te vinden van mensen die zelf hun woningen, werkruimtes, energie, zorg, vervoer of voedsel regelen. Denk aan (onder andere) Lekker Nassûh, Spinozahof, de Groene Regentes, de Besturing en de Waterspin, Coper Deelt, Woonvereniging Roggeveenstraat, Groene Mient. In een ‘common’ (in het Nederlands: ‘meent’) bepalen de deelnemers zelf de regels en de ‘winst’ komt toe aan alle betrokkenen. De meent is een oude naam voor gemeen-schappelijk goed en het gezamenlijk beheer daarvan. Deze benadering staat centraal in de opkomende coöperatieve beweging, die streeft naar een eerlijke en duurzame samenleving waarin creativiteit, innovatiedrift en productiviteit bijdragen aan waarde-creatie in de stad. Dat bewoners op deze wijze samen veel nieuwe harde èn zachte, economische én sociale waarde kunnen creëren blijkt uit recente voorbeelden in Barcelona, Amsterdam en Gent.  Hoe versterken commons de stad? Hoe versterkt de gemeente Den Haag de commons?

PROGRAMMA

13:30 INLOOP

14:00 INTRO Martijntje Smits & Iris Schutten 

14:15 LEZING  “COMMONS, WAARDECREATIE & STAD – lessen voor Den Haag” door Michel Bauwens; commonsdenker, cyberfilosoof en oprichter van P2P Foundation, een wereldwijde groep onderzoekers die werken aan peer-productie, governance en eigendom op basis van commons. Bauwens geeft over de hele wereld lezingen over de commons-gedachte en is auteur van De Wereld Redden – Met peer-to-peer naar een post-kapitalistische samenleving en van het Commons-transitieplan voor de stad Gent (2017).

15:15 PANELDISCUSSIE: COMMONING in DEN HAAG – met Michel Bauwens en panel met o.a. commonsdenker Kirsten Notten (Buurtwarmte), coöperatie- expert Karin Vosters, gemeenteraadslid Joris Wijsmuller, vertegenwoordiger van de gemeente Den Haag.

15:45 PAUZE

16:00 WORKSHOPS  Hoe versterken commons de stad? Hoe versterkt de gemeente de commons? Keuze uit vier: vastgoed, voedsel, mobiliteit & energie.*

17:00 COMMONING VOOR DE STAD VAN MORGEN met Michel Bauwens en zaal

17:45  SLOT: Vooruitblik op de Haagse Commons 2020-2021  Martijntje Smits en Iris Schutten

18:00 BORREL (optioneel: samen eten)

*) WORKSHOPS, keuze uit vier:

1. VASTGOEDmet Iris Schutten, Andries Micke, Stephan Sjouke, Maarten Schepers en Erik de Jong De Helena, een groot voormalig schoolgebouw in het Oude Centrum van Den Haag staat grotendeels leeg. Huidige gebruikers en de buurt ontwikkelen het gebouw het liefst zèlf als plek voor kunst, stad, samenleving en transitie. Dit jaar nog komt er als kick-off een EnergieKas annex tropische volkstuin bovenop te staan. De gemeente lijkt te moeten wennen aan initiatiefrijke burgers. Hoe deden andere panden zoals De Besturing en Maakhaven dat en hoe gaan we verder?

2. VOEDSEL   – met Liane Lankreijer   De voedselketen is zo lang geworden dat we niet meer weten wat er bij de boer gebeurt. We streven naar een eerlijk en duurzaam voedselsysteem, dat niet meer uitsluitend leunt op ‘marktwerking’. Wat betekent het als we voedsel als commons organiseren: regionale en coöperatieve voedselsystemen, samenwerking met boeren, gemeenschappen in de stad? Kortom: kunnen we concreet in Den Haag samenwerken aan Ons Eten, en wat hebben we daarvoor nodig?

3. VERVOER    – met Walter Dresscher     Hoe kunnen bewoners van Den Haag zelf op een coöperatieve manier hun eigen vervoer vormgeven, onafhankelijk van marktpartijen die meestal niet dezelfde doelstellingen hebben als de bewoners? Door mobiliteit als commons te benaderen kan er een belangrijke verschuiving plaatsvinden naar een duurzaam en betaalbaar vervoerssysteem. Welke interessante voorbeelden zijn er al, en wat kunnen we daarvan leren?

4. ENERGIE    – met Noud te Riele  en Tom Egyedi   In Den Haag zijn tal van burger-initiatieven verrezen rond opwekking en delen van duurzame elektriciteit en warmte. Verschillende Haagse energiecoöperaties verzorgen hun eigen energiebehoefte. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kan de gemeente profiteren van de inspanningen van burgers voor de energietransitie? Hoe gaan gemeente en energie-commons beter samenwerken? Hoe kunnen de coöperaties bewoners bewegen om deel te nemen ?

Voor wie: voor alle partijen die nodig zijn om samen te werken aan waardecreatie in de stad; gemeente-ambtenaren, lokale politici, ondernemers en ondernemende burgers, vertegenwoordigers van commons-initiatieven en coöperaties in Den Haag en omstreken, actieve bewoners. 

Doel: het versterken van Haagse duurzaamheidsinitiatieven door van elkaar te leren, duidelijker zichtbaar te worden voor de gemeente, een impuls te geven aan beleid dat Haagse coöperatieven ondersteunt.

Waar:  DE HELENA, Helena van Doeverenplantsoen 3 (ingang parkzijde), Den Haag (Oude Centrum)

Wanneer: donderdagmiddag 26 maart van 13.30- 18 uur

Toegang: gratis, maar let op, aan de bar kan alleen met cash betaald worden!

Organisatie: CommonsLab Den Haag (i.o)

8 reacties op “AFGELAST i.v.m. de pandemie -donderdag 26 maart: “met commons meer stad””

Wat grappig , dat ik nou een comment van jou hier lees Irmgard, ik zat juist te denken je dit event door te mailen , en evt te kijken hoe we lokaal geld ook op de kaart krijgen….

Groet Ernst
ps heb je gebeld je was er niet probeer t nogmaals deze week.

We hebben helaas tot uitstel moeten besluiten! Dat was onvermijdelijk.. eerst maar allemaal weer gezond worden! Zodra er uitzicht komt op een nieuwe datum laten we het natuurlijk zo snel mogelijk weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *